CIASTKA
Pierniki nadziewane
Telefon
Infolinia: +48 512 359 124

Ciasteczka o słodko – pikantnym smaku i długim okresie trwałości, przyprawione mocno przyprawami korzennymi. Nadzienie w środku to z reguły marmolada o różnych smakach.

Opis produktu

Pierniki swoją trwałość zawdzięczają z jednej strony dużemu udziałowi przypraw, z drugiej zaś swojej twardości i suchości. W zimnym i suchym miejscu dają się przechowywać nawet przez kilka miesięcy. Używane przyprawy korzenne zależą od przepisu i regionalnych tradycji. Pierniki wymagają po wypieczeniu odpowiedniego nawilżenia i w tym wypadku oblania masą lukrową, która zapewnia ich miękkość i trwałość.


Do produkcji tego typu ciasteczek używa się maszyn, które wyciskają masę piernikową dozując jednocześnie nadzienie do środka, po czym ciasteczka są odcinane za pomocą mechanizmu migawki, która jednocześnie zamyka nadzienie wewnątrz.

Wyrób ten w zależności od ilościowych potrzeb możemy uzyskać na urządzeniach stacjonarnych, które uformują jego kształt z walca, np.:

Myśląc o dużej wydajności, np. 500 – 1000 kg/h proponujemy przemysłowe wersje tych maszyn, które produkt ten wydozują bezpośrednio na taśmę pieca tunelowego.

Do zraszania, oblewania, posypywania i schładzania można użyć: