CIASTKA
Pierniki nadziewane
Telefon
Infolinia: +48 512 359 124

Ciasteczka o słodko – pikantnym smaku i długim okresie trwałości, przyprawione mocno przyprawami korzennymi. Nadzienie w środku to z reguły marmolada o różnych smakach. Pierniki swoją trwałość zawdzięczają z jednej strony dużemu udziałowi przypraw, z drugiej zaś swojej twardości i suchości. W zimnym i suchym miejscu dają się przechowywać nawet przez kilka miesięcy. Używane przyprawy korzenne zależą od przepisu i regionalnych tradycji.
Pierniki wymagają po wypieczeniu odpowiedniego nawilżenia i w tym wypadku oblania masą lukrową, która zapewnia ich miękkość i trwałość.

Do produkcji tego typu ciasteczek używa się maszyn, które wyciskają masę piernikową dozując jednocześnie nadzienie do środka, po czym ciasteczka są odcinane za pomocą mechanizmu migawki, która jednocześnie zamyka nadzienie wewnątrz.

Opis produktu

Wyrób ten w zależności od ilościowych potrzeb możemy uzyskać na urządzeniach stacjonarnych, które uformują jego kształt z walca, np.:

- Duomax M400
- Duomax 600
- Triomax
- Quatromax 600
lub 800

Myśląc o dużej wydajności, np. 500 – 1000 kg/h proponujemy przemysłowe wersje tych maszyn, które produkt ten wydozują bezpośrednio na taśmę pieca tunelowego:

- Duomax
- Triomax
- Quatromax


Do zraszania, oblewania, posypywania i schładzania można użyć:

- Zraszacza
- Oblewarki
(duża lub mała)
- Posypywacza
- Tunelu chłodniczego