Ciasteczko z ciasta kruchego o dwóch różnych smakach i kolorach, uzyskiwane w procesie wyciskania poprzez dysze formujące i odcinane za pomocą cieniutkiego drutu – struny. Stąd określenie – ciastko ze struny.
Przy dwukolorowych ciasteczkach możemy w zależności od założonej dyszy formującej uzyskiwać dwukolorowe ciasteczka, jak np. o wzorze „szachownicy”, dwukolorowego serduszka, czy kwiatka.
W tej technologii możemy wytwarzać ciasteczka „płaskie” o dowolnych kształtach, o których decyduje zastosowany zestaw końcówek dozujących. Można skorzystać z gotowego katalogu końcówek, jak również zlecić wykonanie końcówki nadającej ciastku kształt wedle projektu Klienta.
Dwukolorowe ciasteczka zazwyczaj nie są dodatkowo dekorowane. Natomiast ciasteczka jednokolorowe można oblewać czekoladą czy też posypywać posypkami różnego rodzaju.
Wyrób ten w zależności od ilościowych potrzeb możemy uzyskać na urządzeniach stacjonarnych, które uformują jego kształt, np.:
Myśląc o dużej wydajności, np. 500 – 1000 kg/h proponujemy przemysłowe wersje tych maszyn, które produkt ten wydozują bezpośrednio na taśmę pieca tunelowego.