Beza jest królową stołu - pięknie wyrośnięta, wysuszona, przełożona masą śmietanowo-kremową lub przyozdobiona owocami - święci triumfy jako wybitny deser.
Beza, beziki, tort bezowy - pod tymi nazwami kryją się rodzaje różnych deserów, których wspólnym mianownikiem jest ciasto bezowe, złożone z ubitego białka jajek i cukru.
Bezy wcale nie muszą być białe. Szybko i prosto zabarwisz je kilkoma kroplami barwnika spożywczego w dowolnym kolorze.
Wyrób ten w zależności od ilościowych potrzeb możemy uzyskać na urządzeniach stacjonarnych, które uformują jego kształt, np.:
Myśląc o dużej wydajności, np. 500 – 1000 kg/h proponujemy przemysłowe wersje tych maszyn, które produkt ten wydozują bezpośrednio na taśmę pieca tunelowego. Są to:
Do oblewania, posypywania i schładzania można użyć:






